A- A A+

Het einde van WhatsApp

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wanneer je er bij stil staat moet WhatsApp dus de komende jaren per actieve gebruiker 35 euro opleveren om rendabel te zijn voor de overnemende partij. Hierbij moet men zien dat een betalende gebruiker per jaar ongeveer 1 euro betaald inclusief BTW. Kortom een betalende gebruiker moet 42 jaar lang WhatsApp gebruiken en dan zijn alleen de overname kosten er uit. Dan maakt het bedrijf nog niet eens winst of is het rendabel.  

Iets om over na te denken

1. WhatsApp heeft een database met al uw mobiele contacten, daarvoor heeft u toestemming gegeven. Het is niet duidelijk of hier ook contacten in staan welke geen WhatApp hebben, maar er vindt wel een vergelijking plaats tussen uw lijst en de nummers bekend op WhatsApp.

2. Facebook heeft een overzicht van al uw Facebook contacten en wanneer u de Facebook App heeft op uw telefoon ook uw telefoon nummer, voor mensen met SMS 2-factor authenticatie binnen Facebook was uw nummer daar ook al bekend.

Wanneer bovenstaande twee punten worden gecombineerd, dan is het zeer duidelijk wat er aan de hand is. Facebook is nu in staat om de twee lijsten te combineren en te gebruiken. En ik kan mij zeer goed voorstellen dat mensen dit niet altijd willen, want je wilt niet iedereen op Facebook en je wilt ook niet iedere Facebook kennis op je telefoon. Maar Facebook kan dit op de achtergrond nu wel.

Stelt u zich nu eens voor als er iets Fout gaat, dan zouden al uw zakelijke contacten opeens toegang hebben tot uw Facebook, of veel erger, alle vage vrienden van Facebook toegang tot uwe hele prive en zakelijke leven. Het zou het zelfde zijn als Facebook opeens Linked-In over neemt en alle profielen samen gaat voegen.

Niet voor niets zeggen een aantal privacy waakhonden in o.a. Duitsland dat mensen zo snel mogelijk weg moeten bij WhatsApp (link).

Geld verdienen

Nu moet het geld van de overname ergens vandaan komen, inclusief het geld voor het in stand houden van WhatsApp. Met 80 eurocent per jaar red men dat niet want dan moet een gebruiker 42 jaar lang WhatsApp gebruiken en dan nog eens 20 jaar om de kosten terug te verdienen. Welke technologie overleeft 62 jaar? Tot nu toe in de IT wereld geen enkele. Dus voor Facebook is dit een slechte zeer on-rendabele overname........ Of toch niet.

Het verdienmodel van Facebook is simpel, Advertenties (en niet bewezen misbruik van gegevens delen met derden - maar wie kan dat controleren). 

Ondanks dat Facebook zegt dat er niets gaat veranderen zal dit een Utopie zijn. Want onder druk van aandeelhouders moet dit geld terug verdiend worden. Dus er gaan zaken veranderen. Niet nu, niet op korte termijn. Maar het zal als volgt gaan: Kleine aanpassing hier, kleine aanpassing in voorwaarden daar, kleine aanpassing in daar, weer een kleine verandering. En opeens over 2 jaar roept iemand, mijn hemen, weet je dat......... En dan is het te laat....

Wat te doen

Persoonlijk raad ik aan om weg te gaan bij WhatsApp, zeker op zakelijke mobile telefoons. Zelfs het nummer van je zakelijke telefoon nergens registreren binnen Facebook of WhatsApp. Kortom, WhatsApp en Facebook totaal elimineren of in ieder geval er voor te zorgen dat een van beide geen zelfde telefoon heeft geregistreerd. Dit geldt trouwens ook voor e-mail adressen.

Wanneer je een gecombineerde telefoon hebt welke je prive gebruikt maar ook voor werk, of gewoon maar 1 telefoon voor alles dan is het heel erg simpel. Wil je Facebook op je telefoon? Zo ja, dan moet je zo snel mogelijk van WhatsApp af. Wil je WhatsApp blijven gebruiken, dan moet je zo snel mogelijk van Facebook af. Je zult dus een keuze moeten maken. Zelf heb ik besloten net zoals een groot aantal zakeljke contacten om van WhatsApp af te stappen. Hiervoor zijn verschillende alternatieven. Maar omdat ik een Windows Phone heb (The best of the Best), is de keuze wat beperkter.

Het alternatief voor WhatsApp

Mijn criteria zijn simpel:

  1. Functionalteit gelijkwaardig aan WhatsApp;
  2. Social media moet niet (automatisch) gekoppeld zijn aan mijn telefoon contacten;
  3. Zakelijke contacten moeten niet (automatisch) gekoppeld zijn aan mijn telefoon contacten;
  4. Geen koppelingen onderling tussen diverse clouds zonder expliciet toestemming te geven.
  5. Secure, dus volledige encryptie van verkeer;
  6. Open communicatie specificaties (API);
  7. Beschikbaar voor Windows Phone, Android en IOS.

Hierdoor vallen een groot aantal producten af, waaronder natuurlijk Google's producten en WhatsApp.

Vandaar dat mijn keuze na onderzoek en aanraden van meerdere collega's is gevallen op Telegram. Voor een compleet overzicht van de applicaties zie hier.