Document maken uit Explorer context menu verwijderen op Windows 2008 (R2), Vista en 7

Wanneer je een managed desktop inricht met tooling zoals RES Workspace manager of met andere tooling wil je soms alles zo dicht mogelijk hebben. Zo wil je soms voorkomen dat mensen bepaalde bestanden kunnen aanmaken vanuit Explorer. Neem bijvoorbeeld een bedrijfsspecifieke applicatie welke alleen voor een beperkte groep mensen beschikbaar is. In dat geval heb je de keuze, iedereen toegang tot de functionaliteit, alleen Administrators, of gewoon niemand.

Zelf ga ik altijd voor de optie, alleen Administrators. En wel om de reden dat je later alsnog alles zonder veel inspanning terug kan draaien....

Lees meer...

Verwijderen van Scherm Resolutie en Personaliseren van het Desktop Context menu

 

In een locked down desktop een XenApp server, of een RDS server is het vervelend wanneer gebruikers functionaliteit hebben welke maar half werkt. We weten allemaal hoe we bepaalde functionaliteit kan uitschakelen door gebruik van GPO's. In veel omgevingen wordt gebruik gemaakt van RES Workspace Manager waar dit automatisch wordt verborgen, maar wat nu als je een traditionele desktop aanbied.
 
shell-context

Wat is het geval. In het context menu van de desktop is het mogelijk om de opties Personaliseren en Scherm resolutie te kiezen. Wanneer deze opties gebruikt worden, wordt de eindgebruiker geconfronteerd met een popup dat deze actie niet is toegestaan.

Wanneer de gebruiker op onderstaande afbeelding wordt getrakteerd dan is een telefoontje naar de servicedesk zo gepleegd.

not-allowed

Hoe lossen we dit op

Lees meer...

Office 2010 Shared folder synchronisatie uit Explorer halen

Er was een tijd dat alles simpel was, je installeerde software, gaf aan wat je wel en niet wilde en het was klaar. Tegenwoordig is software zo complex dat je ongewild zaken mee krijgt welke je eigenlijk niet wil hebben.

Zo ben ik bezig voor een respectabele klant om XenApp 6.5 te bouwen in combinatie met RES Workspace Manager 2010 SR4 (ja, SR4 komt er aan in november 2013) in combinatie met de Windows Desktop in plaats van de RES Desktop. En inderdaad er zijn vele uitdagingen, want we willen de gebruikers tenslotte beschermen tegen wat wij ICT'ers mogelijk over het hoofd hebben gezien.

Nu wordt er Office 2010 geïntroduceerd met een mooie transform bestand welke alles voor ons zou moeten afhandelen, maar helaas niet is minder waar. We kunnen niet alles regelen. Zo worden onze gebruikers helaas straks geconfronteerd met "Shared Folder Synchronisatie" van Microsoft Office 2010. Bummer.

Gelukkig kunnen we op voorhand daar wat aan doen. Want waarom iets aanbieden wat straks toch niet gaat werken, zolang we nog geen SharePoint integratie aanbieden……

Lees meer...

RES Workspace Manager overdenkingen

Inleiding

Zo nu en dan wordt mij wel eens gevraagd over wat nu RES workspace Manager is. Veelal vertel ik het zelfde verhaal en misschien kan ik een ander helpen met dit onderwerp.

Het doel van dit artikel is om als advies rapport te dienen of als bijlage te dienen van een groter geheel. Dit artikel is geschreven zonder dat ik enige relatie heb met de fabrikant RES Software anders dan dat ik een tevreden techneut ben welke graag werkt met RES workspace Manager (RES Powerfuse) en er veel ervaring mee heb opgebouwd.

Lees meer...

Desktop-context menu beperken

In een secure omgeving met Citrix XenApp is het soms van belang dat bepaalde items voor een gebruiker niet meer zichtbaar zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met RES Workspace Manager heel veel zaken beperken, samen met Group Policy settings. Helaas is dit niet voor alles mogelijk. Bijvoorbeeld twee opties welke op een Citrix Server nogal vervelend zijn:

  • Screen Resolution
  • Personalize

Deze twee opties zijn ook uit te zetten, maar niet via standaard methodiek……

Lees meer...

Libraries uitschakelen in Windows Verkenner

 

Citrix XenApp Voor een aantal klanten ben ik bezig met het implementeren van Windows 2008 R2, XenApp 6.5 en RES Workspace Manager 2012. Tijdens 1 van deze implementaties is de wens om gebruik te maken van de Windows Shell in plaats van de RES omgeving.

Tijdens het implementeren verloopt alles soepel en voldoet het aan de eisen en wensen van de klant. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Met name de combinatie van Folder Redirection in combinatie met Windows Libraries is een crime. Het werkt gewoon niet.

Er bestaan diverse tooltjes, zoals shlib of een aantal scripts van Microsoft zelf. Helaas ontstaan er een aantal problemen doordat de doelpaden zich in de home-folder van de gebruiker bevinden. Daarom is er besloten om Libraries maar helemaal uit te schakelen. Maar hoe doe je dat…

Lees meer...