Citrix, virtualiseren of niet

Regelmatig word ik bestookt met de vraag of je Citrix XenApp nu bare-metal of Virtueel moet implementeren. Een hele valide vraag in een tijd waar groen een deel uit maakt van het datacenter concept.

Persoonlijk gevoel

Virtualisatie heeft voor- en nadelen en persoonlijk ga ik liever voor een hardware gebaseerde Citrix omgeving. Echter wel wel bepaald door een aantal zaken waaronder:

  • Voldoende fysieke hosts. Niks ergers dat bij een hard- of software storing gelijk 50% van je gebruikers niet meer kan werken;
  • Gebrek aan shared storage;
  • De financiën om in snelle local storage te investeren;
  • Wel- of geen noodzaak tot site recovery op basis van VMware SRM of Hyper-V replicatie.

In theorie en afhankelijk van het applicatie profiel kan je met XenApp 6 en Roll-up Pack 2 op een Dual Socket 8 core (4 core's per socket) + hyperthreading en 32GB geheugen zonder problemen 80-120 users per host kwijt kunnen. In een omgeving met 4 hosts maximaal 480 users (afhankelijk van applicatie profiel). Wanneer 1 host door welke reden dan ook niet beschikbaar is, dan is er voldoende ruimte om op 3 hosts verder te draaien. Maar wel met 25%  minder performance.

RDS, XenApp, RES Workspace Manager en Mandatory Profiles

Door gewijzigde inzichten is dit artikel aangepast.

In veel omgevingen wordt gebruik gemaakt van roaming profiles. Het voordeel van roaming profiles is dat instellingen voor gebruikers mee genomen worden van computer naar computer wat grote voordelen bied voor de gebruikers. Profiles (of profielen) zijn de opslag van gebruikers specifieke instellingen en bestaan in diverse vormen:

  • Lokale profielen - Deze zijn machine specifiek en is het standaard type voor iedere Windows computer;
  • Roaming profielen (zwevende profielen)- Deze zijn alleen in een Windows domein beschikbaar (of via simpele trucjes op een niet domein computer) en worden op een centrale locatie opgeslagen, meestal een netwerk share;
  • Mandatory profielen - Dit zijn voor gedefinieerde profielen welke instellingen van een gebruiker bevatten welke na het afmelden van de gebruiker verdwijnen. Bij opnieuw aanmelden begint de gebruiker met een nieuw schoon profiel.

Ieder type profiel heeft zijn voordelen en nadelen.......