Exchange 2013 - Quota's standaardiseren

Een klant wilde graag de toegewezen mail quota's standaardiseren op Exchange 2013 volgens bepaalde vaste limieten. Om dit te bewerkstelligen zijn er twee methodieken:

  • Documenteren wat de limieten zijn en 1e/2e lijns het laten uitvoeren;
  • Documenteren en een script beschikbaar stellen.

Om dit te bewerkstelligen heb ik het volgende script geïmplementeerd:

Lees meer...

Exchange 2007-2013 - Public folders configuratie Back-up

Afgelopen week zaten we behoorlijk in de stress. Door een fout tijdens een migratie waren alle Public folders gewist. De exacte oorzaak is nog steeds onduidelijk, maar er is iets bij de replicatie mis gegaan. Gelukkig konden we alle data terughalen doormiddel van een Microsoft tool voor Exhange 2003. Alleen kwam er iets anders naar voren. Bijna alle config instellingen met betrekking tot e-mail waren verdwenen.

Het meeste werk zat in het herstellen van deze informatie welke niet terug te vinden was. Vanuit dit perspectief heb ik het volgende script geschreven met de naam Dump-PublicFolders.ps1.....

Lees meer...

Task Scheduler en Powershell

Binnen mijn AD domein heb ik een FTP server ingericht met IIS van server 2012. Hierbij is het mogelijk om vanaf een willekeurige locatie doormiddel van FTP in te loggen en toegang te verkrijgen tot resources.

De resources voor de FTP server staan op een fileserver en zijn onder andere de home-folder en wat generieke data. Om dit aan de praat te krijgen via “isolation” binnen IIS dient iedere gebruiker een “home” folder te krijgen op de IIS server. Dit kan gedaan worden door een folder aan te maken of doormiddel van een Virtual Directory. Nu heb ik mijn home-folders op een speciale wijze ingericht onder een users-share welke er als volgt uit ziet:

\\<FILESERVER>\Users$\<username>\Home

Waarbij de mapping in het domein plaats vindt naar Home en niet naar <Username>". Onder de "Home" folder bevinden zich de folders Documents, Pictures, Videos, Etcetera.... Het voordeel van deze methode is dat bij openen van de Users$-share niet iedere folder weergegeven wordt als Mijn Documenten en naast Home ook andere data geplaatst kan worden, zoals bijvoorbeeld speciale folders voor RES Powerfuse/Workspace Manager, Roaming Profiles of wat dan ook. In mijn thuis lab ziet de folder er als volgt uit:

\\<FILESERVER>\Users$\<Username>
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\Home
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\Profile.V2
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\Profile-Ctx.V2
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\Profile-W8.V2
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\Profile-W81.V2
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\PwrMenu-XA6
\\<FILESERVER>\Users$\<Username>\PwrMenu-XA65

Nu wil ik niet iedere keer wanneer ik een user aan maak (op welke methode dan ook), op de IIS server iets speciaals doen om deze gebruiker FTP toegang te geven. Om dit te bewerkstelligen laat ik om de zoveel tijd een powershell script lopen welke dit voor mij afhandelt......

Lees meer...