A- A A+

Windows 8/8.1 Licenties

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De originele vraag was als volgt:

Hey

Weet er iemand of je bij die upgrade van € 30 je licentie voor Windows 7 vervalt of kan je achteraf Windows 7 opnieuw installeren met de serial die je bij Windows 7 gekregen hebt? Uiteraard op dezelfde computer.
Ik hoor tegenstrijdigheden. Sommigen zeggen dat de Windows 7 licentie vervalt en dat je enkel de Windows 8 nog kan gebruiken. Anderen zeggen dat je beide versies kan gebruiken.
Op de website van Microsoft zelf is er niks terug te vinden.
Is er hier een verschil met de upgrade van € 15 voor nieuwe pc's?


Thanks!

Hierbij mijn reactie:

Het is heel erg eenvoudig.

Een Windows 8 Upgrade is een Upgrade op een voorgaande licentie en is verbonden met de licentie waar je de upgrade mee uit voert en moet ook staan op de machine waar de oude Windows versie voor geldt. Je mag de oude versie dus niet overbrengen naar een andere Fysieke machine. Wat wel mag is het volgende:

Scenario 1: Single boot Windows 8 upgrade van Windows 7.

Hierbij heb je Windows 7 op je machine staan. Je doet een Upgrade naar Windows 8. Beide licenties blijven verbonden aan die machine. Je mag de Windows 7 licentie niet op een andere machine gebruiken.

Scenario 2: Windows 8 Upgrade aangeschaft maar niet upgraden.

Geen enkel probleem. Je kan de Windows 8 licentie zelfs gebruiken om een andere Legale versie te upgraden. Voor die andere PC geldt gewoon Scenario 1.

Scenario 3: Multi boot Windows 7 naast Windows 8.

Je hebt nodig 3 licenties: 2 x Windows 7 en 1 x Windows 8 upgrade.
Je installeert Windows 7 op de machine en laat die voor wat het is. Daarna installeer je nog maals Windows 7 als tweede OS. Je moet een andere licentie sleutel gebruiken dan de eerste versie. Ondanks dat je hem maar 1 x actief kan hebben maak je dus gebruik van 2 licenties in totaal. Nu heb je 2 x een Windows 7 installatie naast elkaar staan, hiervan kan je 1 of alle twee de versies upgraden naar Windows 8. Hierdoor kan je Windows 7 naast Windows 8 draaien in Multi boot. Ook hier geldt, de Windows 7 licentie en de upgrade naar 8 zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Scenario 4: Upgrade Windows 8 en alleen OEM licentie naar andere machine verplaatsen.

Niet toegestaan.

Scenario 5: OEM Licentie Windows 7, OEM gebruiken op andere machine en deze upgraden naar Windows 8.

Ook niet toegestaan omdat OEM licentie hardware gebonden is. Dus op het moment dat je de machine verkoopt met je OEM licentie er bij dan vervalt je recht op Windows 8. Echter wat wel kan is:
Oude machine waar OEM licentie op staat opnieuw installeren met een OEM licentie en deze netjes "Armen" met behulp van sysprep (C:\Windows\System32\Sysprep.exe). Deze machine verkopen met de OEM licentie, een nieuwe Windows 7 licentie regelen voor het systeem waar je de Windows 8 upgrade voor wilt gebruiken en deze dan upgraden.

Uiteindelijk:

Een Windows Upgrade licentie is ALTIJD verbonden met een onderliggende voorgaande Windows versie.
Je kan met de upgrade licentie "schuiven", maar niet dubbel gebruiken, net zoals de onderliggende licentie ook niet mag "schuiven" zonder de upgrade licentie mee te schuiven.
Illegale Windows 7 licentie upgraden kan wel, maar mag niet, er is namelijk geen onderliggende "valide" licentie.
Illegale Windows 8 licentie legaal maken met de "Media center" licentie. Dit mag ook niet, als het werkt is het niet legaal. Sterker nog, een Windows 8 upgrade uitvoeren met een Media Center licentie op een Illegale Windows 7 licentie is dubbel illegaal.

Ondanks dat bepaalde scenario's werken wil dat nog niet zeggen dat het werkt.

Windows 8 Hyper-V en Licenties voor Virtuele machines.

Vraag: Ik heb Windows 8 Hyper-V en ik wil een Windows 8 VM maken, maar licentie code wordt niet geactiveerd, wat nu?

Windows 8 PRO FP(Full Product)/OEM/Upgrade mogen maximaal op 1 stuks hardware actief zijn waarbij er ook maar 1 instantie actief mag zijn. Wanneer je dus een VM wilt maken met Windows 8 dan moet je hiervoor een extra RTM licentie aanschaffen. Bij een upgrade mag je ook geen VM maken met de licentie van de onderliggende basis licentie. Er is 1 uitzondering, wanneer je een Enterprise agreement hebt of Software Assurance. Maar voor de particulier is dat niet interessant.

Vraag: Ik heb een Windows Server 2012 standaard licentie FP, wat mag ik nu?

Wanneer deze licentie niet op een andere machine in gebruik is, dan mag je hiermee 2 virtuele machines draaien op de zelfde hardware.

Voor meer info over Server 2012 licenties, zie: Windows Server 2012 Edities