A- A A+

Windows 10 de eerste bevindigen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 


Voor Windows 7, 8 en 8.1 beschrijft Microsoft zelf een aantal upgrade paden en de mogelijkheden met betrekking tot de upgrade. Onderstaande figuur geeft aan welke mogelijkheden Microsoft biedt voor de huidige gebruikers:
 
Daarnaast zijn er nog een aantal N versies en studenten versies beschikbaar. De N versies vallen binnen de bovenstaande range, alleen dien je op te letten dat je de juiste upgrade uit gaat voeren. Bijvoorbeeld kan je Windows 8.1 upgraden naar Windows 10 N, maar dan zit je vast aan Windows 10 N. Windows 8.1 N upgraden naar Windows 10 zonder N zal niet werken (zonder tweaks).
 
Net zoals in voorgaande versies is het niet mogelijk om van een 32-bit naar een 64-bit te upgraden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om van 32-bit Windows 8.1 S14 naar 64-bit Windows 10 te gaan tijdens de upgrade. Hiervoor zal ook geen oplossing komen.
Is het daardoor onmogelijk? Nee, het is mogelijk, alleen dien je een schone installatie uit te voeren waarbij je alle gegevens kwijt bent. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Voer een schone installatie uit van Windows 8.1 64-bit, let op, zorg dat je al je belangrijke data veilig stelt op bijvoorbeeld een USB disk of ergens anders. Dus nooit op je systeem laten staan. Je bent altijd al je programma’s kwijt en zal je opnieuw moeten installeren. Voer na de schone installatie een upgrade uit naar Windows 10.
 2. Upgrade naar Windows 10 32-bit en voer hierna een schone installatie uit van Windows 10 64-bit. Ook hier geldt, zorg dat belangrijke data veilig is gesteld en je moet hierna alles opnieuw installeren en instellen.

Persoonlijk ga ik voor optie 2 omdat je dan maar 1 schone installatie hoeft uit te voeren, in optie 1 zit je altijd met een upgrade en zal je als je het netjes doet alsnog een schone Windows 10 installatie uitvoeren.
Optie 2 heb ik zelf zonder problemen uitgevoerd met een upgrade van Windows 7 naar Windows 8. Het enige verschil met Windows 10 is dat je licentiecode (key) in je live account geregistreerd staat.
 
Er zijn verschillende mogelijkheden om Windows 10 te upgraden. Het kan uitgevoerd worden doormiddel van de “upgrade” melding in Windows en doormiddel van de “Media Creation Tool”.
De keuze is aan de gebruiker, maar zelf ben ik meer voor de optie waarbij ik het gevoel heb dat ik zelf meer controle heb. Overigens heb ik zelf geconstateerd dat je bij gebruik van de Media Creation Tool van Microsoft geen extra diskruimte gebruikt. Deze tool gebruikt de zelfde twee folders:

 •  C:\$Windows.~BT en
 •  C:\$Windows.~WS
Afhankelijk van het OS (32- of 64-bit) kan met name de C:\ $Windows.~BT groot worden.
Op de site van Microsoft krijg je twee mogelijkheden:
 
Wanneer je een 32-bit operating systeem hebt, kies dan voor de 32-bit versie, heb je een 64-bit operating systeem versie, kies dan de 64-bit versie.
Na het downloaden kan je de tool starten en heb je een aantal mogelijkheden:
 
Wanneer je de PC nu wilt upgraden dan kan je de eerste keuze kiezen en de instructie volgen. Let wel op dat je de juiste versies kiest. De keuze voor taal in Windows is van invloed op het feit of je je instellingen en applicaties kunt bewaren of niet. Zelf prefereer ik dat niets bewaard blijft en benaderd een schone installatie.
Zoals te zien is kan je ook kiezen voor “Installatiemedia voor een andere pc maken”. “Andere” is relatief, het kan ook de zelfde PC zijn.
 
Selecteer de juiste opties en kies hoe je de media wil aanmaken. Zelf kies ik bij Architectuur voor “Beide” zodat ik later de keuze heb tussen 32-bit of 64-bit tijdens installatie/upgrade.
Bij taal is het van belang om te kiezen voor de juiste installatie. Wanneer later een NL Windows 8.1 Home met de gemaakte ISO of USB disk wordt bijgewerkt en je hebt een Engelse Media gemaakt dan kan je geen Applicaties en instellingen migreren. Daar liep ik zelf tegen aan. Let ook goed op of je een N of geen N versie selecteert. Op het forum liepen mensen hier al tegen aan.

Gebruikers welke vanaf Windows XP en Windows Vista willen upgraden vallen op het moment buiten de boot. Deze gebruikers hadden de mogelijkheid om gebruik te maken van het Windows Insider Programma, waarna ze “gratis” kunnen blijven beschikken over Windows 10. Ik maak hier zelf gebruik van maar heb niet gekeken of ik nog steeds gebruik kan maken van deze actie, heb zelf geen Windows XP en Vista systemen.
 
Vanaf Windows 7, 8 en 8.1 zijn er drie mogelijkheden om te upgraden:
 • Windows Update;
 • Windows Media Creation Tool Upgrade en
 • Windows Media Creation Tool ISO offline media maken en daarmee upgraden.
Ik heb alle drie de mogelijkheden naar volle tevredenheid kunnen uitvoeren op diverse systemen.
 
Op bovenstaande systemen ging de upgrade zonder grote problemen maar waren er toch een aantal issues. Hierover later meer.
 Hiernaast heb ik in een Virtuele machine ook een schone installatie getest. Dit ging zonder problemen, echter zijn hierbij een aantal kanttekeningen van toepassing.
 1. Een nieuwe VM Genereren met/zonder een nieuwe harddisk (vhdx) gaat niet werken, hij wordt niet geactiveerd;
 2. De machine naam moet identiek zijn anders wordt hij niet geactiveerd;
 3. Bestaande harddisk (vhdx) aan een nieuwe VM koppelen, wordt niet geactiveerd.

Tijdens activeren zijn er dus nog al een aantal criteria. Ik heb zelf kunnen ontdekken dat bij een Gen2 VM er wordt gekeken naar de machine GUID in de BIOS van de VM en het MAC address en nog wat zaken (disk GUID?). Let dus goed op.

Om een schone installatie uit te kunnen voeren dien je wel de volgende stappen hebben uitgevoerd:
 1. Upgrade vanaf Windows 7/8/8.1;
 2. Windows 8.1 geactiveerd via je “live account”.
Daarnaast is het belangrijk om te weten. Tussen upgrade en Schone installatie moet je “geen” hardware aanpassingen maken. Op het moment dat het systeem geactiveerd is na de schone installatie kan je selectief hardware wisselen. In mijn omgeving zijn een aantal mensen tegen de volgende issues aangelopen welke niet eenvoudig op te lossen zijn:
 • Andere harddisk, wissel deze voordat je gaat upgraden naar Windows 10, of nadat je schone installatie is geactiveerd;
 • Andere CPU, zelfde als bij eerste;
 • UEFI BIOS update, zelfde als bij voorgaande;
 • Netwerk adapter veranderen (als je geen onboard hebt) en geldt niet voor WiFi adapter heb ik gemerkt, geldt als voorgaande.

Het is niet anders, maar om voor de “gratis” upgrade in aanmerking te komen heb je een Windows Live account nodig. Hierin worden je licentiesleutels opgeslagen en vindt er een vertaling plaats tussen je oude Windows key en je nieuwe Windows 10 key. Je Windows key wordt vast gepind aan een aantal systeem criteria welke bepalen of het OS bij het systeem “past”.
Zelf heb ik een algemeen account waarmee ik mijn systemen registreer, mijn Office 365 en Onedrive gebruik met 2-factor authenticatie. Hierbij blijkt de Authenticator App een zegen.
 
Deze App is universeel en werkt met o.a. Microsoft, Dropbox en Facebook.

Een review is natuurlijk geen review wanneer de eigen ervaringen er niet in verwerkt zijn.
Mijn eerste upgrade was mijn Game PC. Een paar weken voor de upgrade bleek mijn moederboard defect te zijn dus had ik eerst een upgrade van deze uitgevoerd en gelijk het gehele systeem eens aan een grondige revisie onderworpen. De CPU en Moederboard wat ik gekocht had waren eigenlijk bedoeld voor mijn neefje, maar deze besloot een laptop te kopen, dus dat kwam goed uit.

Zoals eerder beschreven zijn de Windows 10 upgrades op diverse systemen uitgevoerd. Hierbij zijn de volgende tijden geregistreerd:
 
Issue 1, Domain joined systemen
Op het systeem stond Windows 8.1 PRO domain joined in mijn eigen Active Directory. Dit bracht het eerste issue naar boven. Domain joined systemen krijgen geen Upgrade naar Windows 10 aangeboden, zelfs met de juiste KB’s geïnstalleerd. Ik heb diverse scripts van Internet geprobeerd om het alsnog voor elkaar te krijgen, maar de afweging “tijd besteden met uitzoeken” of upgraden via de “Media Creation Tool” was snel gemaakt.
Mijn ervaring met de Media Creation Tool was goed, alleen was het probleem dat ik NL als primaire UI geïnstalleerd heb. Hierdoor was het niet mogelijk om Apps en Instellingen te bewaren. Gevolg was dat het systeem kaal was.
De uiteindelijke download van Windows 10 duurde langer dan de installatie, op een SSD (Samsung 850 EVO). De totale upgrade duurde ongeveer 20 minuten.
Issue 2, Nvidia drivers
Na de upgrade had ik op zowel het Windows 7 systeem als op mijn Game PC een issue met de Nvidia driver van Windows 10. Ondanks dat ik 1920x1080 selecteerde kreeg ik aan de zijkanten en boven- en onderkant een grote zwarte balk. Zelfs na herstarten ging dit niet weg. Ik ben niet in Nvidia control panel gedoken en ben direct aan de slag gegaan met de Drivers van Nvidia zelf.
Issue 3, ASUS T100TAM drivers
Op mijn tablet had ik na de upgrade problemen met het spontaan niet meer reageren van mijn touch-scherm en wegvallend Wifi. Dit kon worden opgelost door gebruik te maken van de recente updates voor zowel de touchpad en het ATK pakket.
Issue 4, Diskruimte op mijn ASUS T100TAM
Ik had mijn ASUS netjes bijgewerkt met Windows Update maar kon Windows 10 niet installeren. Het probleem zat in de vrije diskruimte en zelfs met dism “Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase” was dit niet op te lossen. De enige mogelijkheid was om een USB stick te plaatsen welke de Windows Upgrade kon gebruiken voor de recovery image. Aangezien ik niet terug ga naar Windows 8.1 geen issue.
Issue 5, Microsoft account reeds verbonden met andere gebruiker melding
Tijdens de schone installatie van mij twee virtuele machines (beheer PC en Visual Studio PC) moest ik zoals verwacht mijn Windows Live account opgeven. Hierna werd het systeem netjes geactiveerd.
Hierna hing ik de systemen in de Active Directory en logde ik in met mijn domein account. Natuurlijk wilde ik mijn Windows Live ID koppelen aan dit account, maar Windows vertikte dit. De enige mogelijkheid was om in Mail/Agenda, store en OneDrive dit account los toe te voegen.
Issue 6, Installatie taal
Tijdens het upgraden van mijn Game PC liep ik tegen het taal issue aan. Ik had Engels gekozen terwijl mijn OS Nederlands was. Dit was ik helaas vergeten door de geschiedenis. Mijn originele systeem kwam vanaf Windows 7 Home Premium NL, toen upgrade naar Ultimate NL, vervolgens upgrade naar Windows 8 NL en uiteindelijk Windows 8.1 NL.
Om aan te geven hoe goed het Windows 10 Upgrade proces eigenlijk in elkaar zit hierbij een stukje geschiedenis van de Game PC welke zonder issues perfect draait met Windows 10 Pro:
 1. Aanschaf systeem medio 2009, originele configuratie: Intel Core i7-860, 8GB, 2x 1,5TB Green in RAID 1, GTX 260, Windows 7 Home Premium OEM;
 2. 2010 upgrade naar Windows 7 Ultimate;
 3. Medio 2013, upgrade naar 16GB en clone van Windows 7 naar Samsung 830 SSD en vervangen van GTX 260 door een GTX-660Ti;
 4. Medio 2013, upgrade naar Windows 8 PRO met de 15 euro actie;
 5. Medio 2014, upgrade naar Windows 8.1 PRO;
 6. Mei 2015, Samsung 830 vervangen door Samsung 850 EVO met de nodige problemen (clone van SSD -> SSD);
 7.  Mei 2015, moederboard en CPU vervangen door ASUS P8H67M-EVO met een Core i7-2600 (geen K) en gelijk een andere kast, in theorie is het een totaal ander systeem geworden, maar dat mag de pret niet drukken;
 8. Juni een tweede GTX660Ti op de kop getikt en er een SLI van gemaakt;
 9. 30 juli 2015 upgrade naar Windows 10.
Een leuke geschiedenis, maar zoals ik zelf voel, heeft Microsoft het goed voor elkaar, ware het niet dat ik nu min of meer doordat ik mijn Apps niet mee kon nemen een verkapte clean install heb.
Op zich zijn de issues allemaal schoonheidsfoutjes en ik verwacht dat dit in de toekomst wel opgelost zal worden. Over het algemeen kan ik concluderen, ondanks de bovenstaande problemen, dat Microsoft het goed heeft gedaan en dat de meeste problemen niet verbonden zijn met het OS zelf maar meer met ondersteuning vanuit de hardware fabrikanten en de drivers.
 
Ik ben een niet veeleisende gebruiker. Zolang mijn systeem snel is, ik geen stabiliteitsissues heb en alles werkt dan is het goed. Er zijn een aantal programma’s welke eigenlijk een must zijn die moeten werken.

Adobe Photoshop CS4.
Waarom CS4 omdat ik dat ooit gekocht heb, het voldoet en ik heb geen behoefte om te upgraden want het voldoet. Installatie ging goed en het werkt zoals het zou moeten;

Steam.
Steam is niets op aan te merken, het werkt en is stabiel.

Office 2013 (64-bit).
Office werkt goed en zit met smart te wachten op Office 2015, deze zal ik wel op zijn tijd binnen krijgen via mijn Office 365.

Command en Conquer Generals (niet Zero Hour).
Dit is mijn Mancave applicatie. Het is oud en heeft de nodige issues in de tijd gehad met Windows 7 en Windows 8/8.1. Onder Windows 10 echter is het een heel ander verhaal. Het werkt gewoon zonder uitgebreide register tweaks. Ik was verbaasd dat het goed werkte en voor mij was het een go-nogo voor Windows 10. Om het aan de praat te krijgen heb ik de volgende acties ondernomen:
 1. De juiste config file (meest geback-upte file in mijn omgeving) neer gezet met de load aan custom maps;
 2. De installatie folder op de juiste plaats gezet (C:\Program Files (XP)\EA Games\Command and Conquer Generals);
 3. DirectDraw feature aan;
 4. DirectX installatie uitgevoerd;
 5. Een kopie gemaakt van GAME.DAT naar GAME.EXE;
 6. Een snelkoppeling naar GAME.EXE in plaats van GENERALS.EXE.
Apple Quicktime.
Wordt gebruikt door Firestorm Viewer. Een must applicatie voor mij om mijn inworld store te kunnen onderhouden in Second Life. Het probleem is, de meest recente versie, 7.7.7 werkt niet onder Windows 10. De oplossing is helaas terug te gaan naar versie 7.7.6.

Overige geteste applicaties zonder problemen:
WinDirStat, Samsung Magician, Geforce Experience, ASUS Update , Logitech Gaming Software 8.70.315, Java, Flash, Firefox, Chrome, Putty, Owncloud client, ASUS AI Suite II, KeyPass 2, Skype, VEEAM Endpoint Backup, Acrobat Reader DC, Code Writer, UltraEdit32 en Sysinternals.

Borland Delphi 6 krijg ik helaas net zoals onder 8/8.1 niet aan de praat.
 
Is alles nu hosanna met Windows 10. Het antwoord is niet eenduidig te geven.

Start menu, algemeen
Ik vraag me af of mensen bij Microsoft zelf werken met het start menu in Windows 10. Het hangt tussen Windows 8 en 7 in, maar is het net niet. Ik denk dat het een kwestie van gewenning is, maar ik houd van overzicht. Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinigen die het start menu van Windows 8 fantastisch vond, maar so be it.
 
Start menu, oude interface
Ik was gewend aan de tile interface van het start menu, op de Windows-toets drukken en word typen en Word start. Dit werkt nog steeds, maar niet wanneer ik met de muis eerst op “Start” klik. Vervelend als je het niet weet. Persoonlijk vond ik Windows 8,8.1,2012,2012R2 eigenlijk perfect met het “nieuwe start menu”. Dit heb ik gelijk dan ook weer zo ingesteld.
Met name de overzichtelijkheid van het “oude” Windows 8.1 start menu met de rubrieken die je kon maken sprak mijn zeer aan. 

Start menu, zoeken
Irritant, maar in het nieuwe start menu is niet te zoeken, daarvoor moet je op het vergrootglas klikken. Ik hoop dat ze dat gaan aanpassen, want het is gewoonweg zeer frustrerend.

Onedrive placeholders
Mijn grootste frustratie (om het te chargeren) zit in OneDrive. In de voorgaande versies werkte het met placeholder files zodat je wel een overzicht hebt van je bestanden, maar je niet alles lokaal had staan. Ideaal op een tablet of telefoon waar je ruimte beperkt is, maar je toch een subset van je data offline wilt hebben. In mijn ogen heeft Microsoft met de nieuwe Onedrive een foute beslissing gemaakt door je te laten synchroniseren wat je wil maar voor de rest geen placefolders aan te bieden. Voor mij persoonlijk werkt de nieuwe methode contra-productief, zeker omdat ik ongeveer 1,1 TB aan Onedrive opslag heb wat ik in de toekomst niet allemaal wil synchroniseren (waarom tenslotte Onedrive). De placeholder functionaliteit was het grote verschil met Dropbox, Google, OwnCloud en andere oplossingen.
 
Onedrive locatie
Een ander issue met Onedrive is dat je niet in staat bent om op bijvoorbeeld een tablet, je Onedrive lokale opslag op een SD-kaart te plaatsen. Zo heb ik in mijn tablet een SD kaart zitten waar ik mijn documenten op heb staan. Onedrive kan helaas geen gebruik maken van een SD kaart. Op een PC/Laptop is het geen probleem om de locatie aan te passen, maar daar is het vaak niet nodig.

Offline kaarten
Het zelfde wat geldt voor Onedrive geldt ook voor de offline kaarten in de Windows kaarten Applicatie. Ik gebruik deze regelmatig op mijn ASUS T100 maar je kan de off-line kaarten niet verplaatsen. Gemiste kans.
 
Windows.old
Op meerdere systemen gezien dat dit niet netjes wordt opgeruimd na disk cleanup.

Lock scherm
Waar Windows 8(.1) netjes het scherm lockte met wachtwoord/pin doet Windows 10 dat niet.

Notificatiescherm
Een welkome toevoeging, alleen neemt het veel concentratie weg. Voor een ADD gelabeld persoon met concentratieproblemen is zo een notificatiescherm een crime. Gelukkig is dit aardig te aan te passen:
 
Verder ben ik nog niet tegen rare zaken aangelopen anders dan gewenning dat het net allemaal even anders werkt dan Windows 8/8.1.

Edge Browser
De browser is snel, alleen nog geen plugin’s en meer vervelend is dat er geen “Opslaan als…” in zit.
 
Cortana
Helaas nog niet in het Nederlands. Maar het komt er aan.
 
Omtrent privacy in Windows 10 wordt er veel geschreven. In eerste instantie dacht ik dat het nog al mee viel totdat ik er achter kwam dat het helemaal niet zo mee viel als gedacht.
Met name het delen van je WiFi PSK met Outlook contact personen en Facebook contactpersonen deed mij nogal schrikken. Microsoft zou hier goed aan doen om dit soort instellingen standaard uit te zetten. Mijn Outlook contact personen tot daar aan toe, maar mensen op Facebook is een ander verhaal. Van belang is om te weten wat je allemaal deelt en van groter belang is om te weten dat je een hoop uit moet gaan zetten.
Zelf ben ik niet zo ver gegaan om zelfs services uit te zetten. Je weet maar nooit waar ze voor dienen en je loopt het risico dat er zaken niet meer werken. Maar ik vind zelf dat er een goede balans moet bestaan tussen informatie hebben, delen en de keuzes die je hier in hebt, zonder dat Microsoft dat voor jou beslist. Zelf heb ik op alle systemen een vrij strikt, maar niet te beperkend beleid toegepast. Ik moet nog in AD Group Policies duiken om het thuis op “Enterprise”-niveau te regelen, maar het is belangrijk om te weten dat bepaalde zaken goed verstopt zitten. Het is dan ook aan te raden om tijdens installatie niet voor “EXPRESS” instellingen te kiezen.
Zelf heb ik de volgende zaken aangepast:
• Systeem – Meldingen en Acties – Meldingen op vergrendelingsscherm weergeven – UIT
• Systeem – Meldingen en Acties – Alarmen ….. op vergrendelingsscherm weergeven – UIT
• Systeem – Meldingen en Acties – Meldingen verbergen tijdens presentaties – AAN
• Systeem – Meldingen en Acties – Meldingen van deze apps weergeven – Selectief UIT en AAN
• Apparaten – Typen – Spelfouten automatisch corrigeren – AAN (is een keuze)
• Apparaten – Typen – Spelfouten markeren – AAN (is een keuze)
• Apparaten – Automatisch afspelen – UIT (je weet nooit wat een USB stick bevat)
• Netwerk en Internet – WiFi – Geavanceerde opties – Apparaten en inhoud zoeken – UIT
• Netwerk en Internet – WiFi – WiFi instellingen beheren – Verbinden met …. open hotspots – UIT
• Netwerk en Internet – WiFi – WiFi instellingen beheren – Verbinding maken …. Contactpersonen – UIT
• Netwerk en Internet – WiFi – WiFi instellingen beheren – Netwerken die ik selecteer wil ik delen … - UIT!!!!
• Accounts – Uw instellingen Synchroniseren – Dit heb ik aan omdat dat heerlijk werkt tussen verschillende systemen
• Privacy – Algemeen – Reclame ID – UIT
• Privacy – Algemeen – SmartScreen – AAN
• Privacy – Algemeen – Informatie over de manier waarop ik schrijf – UIT
• Privacy – Algemeen – Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen – UIT
• Privacy – Locatie – Per App ingesteld
• Privacy - Camera – Per App ingesteld
• Privacy – Microfoon – Per App ingesteld
• Privacy – Spraak, Handschrift en typen – Uitgeschakeld
• Privacy – Accountgegevens – Selectief AAN
• Privacy – Contactpersonen – Selectief AAN
• Privacy – Agenda – Selectief AAN
• Privacy – Berichten – UIT
• Privacy – Radio’s – UIT
• Privacy – Overige Apparaten – Selectief AAN
• Privacy – Feedback en Diagnose – Laat Windows vragen om mijn Feedback – NOOIT
• Privacy – Feedback en Diagnose – Apparaatgegevens verzenden – Basis
• Privacy – Achtergrond Apps – Selectief AAN
Windows Updates worden later beschreven.
 
Na bijna een maand gebruik zat ik te worstelen met dit punt. Wat doet Windows 10 beter dan Windows 7, 8 en 8.1. Om dit te kunnen beantwoorden kan ik ook kijken naar wat deden de andere Windows versies verkeerd.

Zelf was ik nogal gecharmeerd van het vernieuwde start menu in Windows 8 en zeker dat uit 8.1. Maar dat zit ook in Windows 10. Na enige gewenning is de Windows 10 uitvoering een stuk beter, maar dit is zo persoonlijk. Kom je van Windows 7 af dan is dit een ander verhaal. Het is niet slechter, het is niet beter, het is anders. Is dit een reden om naar Windows 10 te gaan. Voor mij niet en toch ben ik gegaan.

Stabiliteit van het systeem. Onder Windows 7 en Windows 8(.1) had ik nooit problemen welke gerelateerd waren aan het OS. Het bleek altijd een driver te zijn of een kapot device. De laatste keer dat ik een BSOD zag was toen mijn moederboard defect was, maar dat zegt niets over het OS. Windows 10 is gewoon stabiel maar dat waren Windows 7 en 8(.1) ook. Ook geen argument waarmee ik persoonlijk wat kan.
Standaard Windows 10 Apps zoals Mail en Agenda. Ja, dat is voor mij een toevoeging. De Apps werken beter, zijn eenvoudiger te bedienen en benaderen mijn Outlook gevoel. Alleen al vanwege deze Apps zou ik over stappen van Windows 8(.1) naar Windows 10. Maar vanaf Windows 7, waar die Apps er niet waren. Nee geen argument.

Snelheid (gebruik en het subjectieve gevoel daar om heen) zou een reden kunnen zijn. Mijn systeem is redelijk snel, SSD’s, plenty geheugen, Core i7, redelijke grafische kaart. Ik merk geen verschil tussen Windows 8(.1) en Windows 10 op mijn game PC. Het verhaal wordt anders in mijn Visual Studio VM. Daar werkt Windows 10 sneller voor mijn gevoel. Maar ik kan het niet duiden of dat daadwerkelijk ook zo is. Wanneer ik naar het systeem van mijn Moeder kijk, daar is de Upgrade van Windows 7 naar Windows 10 gegaan en is het totaal anders. Ondanks de goede specificaties met een matige CPU lijkt het wel alsof Windows 10 vliegt (zoals ze zelf zegt). Met haar 78 jaar en haar iPad is ze nog blijer van het “blokjes” scherm omdat dat zo intuïtief is. Applicaties starten sneller op, het systeem start veel sneller, zelfs met SSD merkt ze verschil tussen 7 en 10. Dat lijkt op meer. Dat is dus een verbetering. Om dit te staven heb ik gisteren nog een oude Core2Duo Laptop met conventionele HDD vergeleken met Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10. Ik had maar 1GB geheugen liggen, dus veel kon ik er niet van verwachten. Maar uiteindelijk blijkt Windows 10 beter te werken zonder te tweaken. Dus vanuit perfomance overwegingen is een Upgrade in een aantal gevallen gewoon beter.

Onedrive is een verslechtering in mijn opinie. Ik wil hier niet te veel woorden aan vuil maken, want Microsoft komt met een update. Alleen is dit een reden om op Windows 8(.1) te blijven.

Ik had in het verleden problemen met een aantal applicaties om deze lekker werkend te krijgen. Onder Windows 10 werken deze zonder problemen. Wat dat betreft is dit voor mij een verbetering gebleken. Daarnaast ondersteund Windows 10 alle door mij gebruikte hardware zonder problemen, zelfs mijn card reader welke niet werkte onder Windows 8(.1). Een verbetering vanuit mijn visie.

Meerdere desktops is een verademing. Ik had daarvoor zelf tooling geïnstalleerd maar onder Windows 10 is het native aanwezig.  Meerdere desktops is voor mij zeker een reden geweest om naar Windows 10 te gaan.

Het Windows 10 Eco systeem en Universal Apps is voor mij zeker een reden geweest om naar Windows 10 te gaan. En ik merk er ook al zaken van. Als trotse bezitter van een Lumia merk ik dat de integratie tussen Windows 10 en mijn telefoon nog beter is geworden, zeker met uitwisseling van informatie tussen mijn devices (tablet, telefoon en desktop, laptop moet ik nog upgraden). Ik zie ook dat er Apps beschikbaar zijn voor Windows 10 welke er niet waren voor Windows 8(.1) en zijn mijn telefoon, tablet en PC meer “connected”. Voor sommige zaken pak ik nog mijn PC maar ik merk zelf dat ik nu gewoon het device neem wat ik bij de hand heb. Ik zie dat de grenzen dan ook steeds meer vervagen wanneer straks mijn Lumia naar Windows 10 gaat. Een reden om te upgraden.

Schakelen tussen tablet en PC modus op mijn T100. Soms gebruik ik mijn toetsenbord, maar ik merk dat ik onder Windows 10 steeds makkelijker schakel tussen desktop en tablet modus. Op mijn tablet is Windows 10 een sterke verbetering gebleken in verhouding met Windows 8.1. Ook al heb ik maar 4 dagen met Windows 8.1 gewerkt op dat ding.

Microsoft Edge is een snelle browser en zeker een verademing ten opzichte van Internet Explorer. Internet Explorer 11 was al een goede browser (persoonlijke mening), maar Edge heeft veel potentiaal. Voor mij geen beslissingscriterium om naar Windows 10 te gaan, maar zoals met veel beschreven zaken is het een persoonlijke waarneming en bevinding.
 
Met Windows 10 zijn er ook een aantal zaken veranderd. Voor mij niet zo van belang, maar bijvoorbeeld voor mijn zus haar huishouding wel. Microsoft heeft in Windows 10 een aanpassing gedaan met betrekking tot het ophalen van Windows Updates.
Zelf haalt bij mij ieder systeem zijn updates zelf binnen vanaf Internet. Ik heb dan ook een snelle verbinding. Bij mijn zus echter zitten ze, door de locatie gebonden aan een maximaal 20Mbps VDSL lijn (helaas, maar kan niet sneller). Voor haar biedt Windows 10 een goede oplossing met meerdere Laptops (4 stuks) en 2 PCs.
Wanneer we naar de onderstaande instelling kijken dan is dit eigenlijk wel slim bedacht.
 
In haar geval zal in het ideale geval minder data worden binnengehaald vanaf Internet wat de lijn ontlast en het gebruikt kan worden voor andere zaken. Persoonlijk zal ik dan ook mensen met meerdere Windows 10 systemen aanraden om dit in te schakelen wanneer ze bijvoorbeeld achter ADSL/VDSL/3G/4G zitten. Wel belangrijk is om te kiezen voor “PC’s in het lokale netwerk” en niet de onderste optie.
 
Mijn persoonlijke ervaring is dat Windows 10 een geslaagde upgrade is. De vraag blijft of dit voor iedereen zo is en wanneer Microsoft zaken met onder andere Onedrive gaat oplossen. Windows 10 heeft zijn pluspunten (Edge, Mail en Agenda App, Compatibiliteit, Universal Apps, updates voor netwerken achter trage verbindingen, snelheid) maar ook nog wat schoonheidsfoutjes zoals de nieuwe Onedrive.
Wanneer je de keuze hebt om een nieuw systeem in te richten dan zou ik persoonlijk niet meer voor Windows 7 of Windows 8(.1) gaan maar gelijk naar Windows 10, mits de toepassingen het ondersteunen. Het is niet veel beter, maar zeker niet slechter en het voordeel is dat het de komende tijd nog sterk verbeterd zal worden.

Ondanks dat Windows 10 nieuw is, is het uiteindelijke product, zoals nu in de markt gezet voor een groot gedeelte af maar zullen er hier en daar nog wat tweaks plaats moeten vinden vanuit Microsoft. Maar zelfs nu al is het niveau boven Windows 7 en Windows 8(.1).

Wat Microsoft wel moet doen is de standaard privacy opties stricter zetten dan nu omdat voor veel gebruikers dit soort zaken niet vanzelfsprekend zijn.